Welke bekende soorten whisky zijn er?

Echte whisky liefhebbers kennen hun drank. Met een enkele werveling en slok kunnen de meesten de verschillende soorten whisky onderscheiden, variërend van bloemig tot rokerig of zelfs fruitig.

5 Basis whiskysoorten

Er zijn op zich vijf basis whiskysoorten, namelijk de single malt, blended malt, blended whisky, barrel proof of direct vanuit het vat. Er zijn diverse landen die deze soorten whisky’s produceren, hoewel sommige soorten in bepaalde gebieden wat vaker dan in andere voorkomen.

Single malt whisky

De single malt whisky wordt vaak aangeprezen als het favoriete whiskytype van de vele whiskyfans. Single malt whisky gebruikt slechts één soort graan en is ook van één enkele distilleerderij afkomstig. 

Elke distilleerderij zal hierbij een uitgesproken smaak hebben, en dit zorgt er dan ook voor dat de regionale smaken hierbij sterk naar voren komen. De Islay malt whisky is hier een heel beroemd voorbeeld van. Deze Islay whisky staat vooral bekend om haar typisch rokerige en turfachtige single malt whisky.

Blended malt whisky

Dit is een combinatie van meerdere single malt whisky’s die door verschillende distilleerderijen gemaakt zijn. Het mengen van twee heerlijke malts kan soms namelijk een heel verbluffende resultaat opleveren.

Blended whisky

Bijna alle type whisky’s kunnen tijdens het maken van een blended whisky met elkaar gemengd worden. Voor sommige personen staat blended whisky synoniem aan goedkoop, maar je kunt zo wel unieke smaakcombinaties creëren die onmogelijk met een single malt te bereiken zijn.

Barrel proof whisky

Cask strength of barrel proof is een bijzonder sterke whisky, aangezien deze het verdunningsproces geheel overslaat en in plaats daarvan rechtstreeks vanuit het vat gebotteld wordt.

Enkel vat whisky

Soms ook wel single cask genoemd, wordt deze whisky vanuit één specifiek distilleerderijvat gebotteld. Door de whisky tot een enkel vat te beperken, blijft de unieke smaak van zo’n vat behouden, dit aangezien de smaak soms zelfs binnen dezelfde distilleerderij kan verschillen.

Typen whisky per land

Nu je de vijf basis whiskysoorten kent, vertellen we jou ook de zes typen whisky die je eveneens moet weten. Zie dit als een beginnersgids van de belangrijkste whisky’s die er wereldwijd geproduceerd worden.

Schotse whisky

Schotse whisky is niet zomaar een type, want de gehele whiskywereld draait veelal om Schotland heen. En hoewel de wereld steeds meer verscheidenheid brengt, blijft Schotland voorlopig toch nog het centrum van de whiskyproductie.

In de beginjaren werd de Schotse whisky volledig van gemoute gerst vervaardigd maar het wordt tegenwoordig ook wel van rogge en tarwe gemaakt. Aangezien er overwegend verwarmde gemoute gerst wordt gebruikt, zal een Scotch whisky negen van de tien keer een houtachtige smaak hebben.

Ierse whisky

Hoewel de vroegste vermelding van de whiskyproductie tot Schotland teruggaat, is de geboorte van de officiële whiskystokerij een titel die aan Ierland te danken is. Deze dateert uit 1100. Ondanks dat de meningen erover verdeeld zijn, is de Ierse whisky meestal wat zachter dan de Schotse whisky. De Ierse whisky’s bevatten ook meestal de rokerige smaak van een Scotch of andere typen whisky’s ondanks dat de Ieren hun malts zelden met turf roken.

Japanse whisky

Japan is één van de jongste van de grote whiskyregio’s, maar de whisky industrie groeit daar behoorlijk snel. De Japanse whisky lijkt het meest op de Schotse whisky, maar de Japanners staan bekend om hun unieke visie op het westerse concept van whisky. Er komen dan ook enkele zeer inventieve whisky drankjes van dit eiland. De populariteit van de Japanse whisky is dan ook groot.

Bourbon (uit Amerika)

De in Amerika geboren Bourbon is vooral behoorlijk populair in de Verenigde Staten. Deze Amerikaanse whisky wordt vanuit ten minste 51% maïs gemaakt, die in nieuwe eikenhouten vaten gerijpt wordt. Bourbon is over het algemeen een vollere, soms wat zoetere type whisky.

Rogge whisky (uit Ierland en Amerika)

Rogge is een type whisky die het dichtst in de buurt van bourbon komt. Je zou het bijna een direct familielid van bourbon kunnen noemen. Rogge whisky wordt meestal minimaal 2 jaar gerijpt en tijdens het bottelen niet met andere whisky’s gemengd. Het belangrijkste onderscheid tussen bourbon en rogge is echter de smaak. Terwijl bourbon meestal zoet is, voelt de smaak van rogge whisky pittig of gepeperd aan.

Canadese whisky

De Canadese whisky doet vaak lichter en soepeler aan dan de andere whiskystijlen in ons lijstje. Het bestaat uit een mix van granen, maar wordt voornamelijk door maïs gedomineerd. De Canadese distilleerders produceren meestal twee whisky’s (namelijk een basiswhisky en een smaakwhisky) en combineren die vervolgens om het eindproduct te creëren.

Canadese whisky’s zijn meestal licht, soepel en lichtzoet van smaak. Ze drinken gemakkelijk weg en het kan daarom een beetje als het vanille-ijs van de whiskywereld omschreven worden.

Op basis van deze informatie kun je beginnen met de smaak van whisky te waarderen en uit gaan kiezen waar jouw voorkeur ligt.