Wat is het verschil tussen een malt en blended whisky?

Je zult niet veel soorten sterke drank vinden met een achtergrondverhaal dat zo rijk is als die van whisky. De oorsprong van whisky gaat immers 1.000 jaar terug toen de monniken van het vasteland van Europa naar Schotland en Ierland migreerden. Aldaar begonnen ze diverse granen te fermenteren om zo het gebrek aan druiven en wijngaarden te compenseren.

Er zijn tegenwoordig heel veel soorten whisky, maar het grootste verschil is te vinden tussen de single malt en de blended whisky’s. Heel simpel gezegd komt een single malt uit één distilleerderij, terwijl de blended varianten van vele distilleerderijen afkomstig kunnen zijn. Maar voor al die whiskyliefhebbers die graag echt de verschillen willen begrijpen, gaan we dieper op deze materie in. 

Wat is Single Malt Scotch?

Een single malt komt dus van een enkele distilleerderij. Het gebruikt in het geval van een Scotch enkel een mengsel van gemoute gerst die in een pot zonder distillaten van andere graankorrels wordt gedistilleerd. Een single malt betekent echter niet dat er geen sprake van een vermenging kan zijn, aangezien deze single malt echt niet enkel van de oogst van één jaar gerst of één vat afkomstig hoeft te zijn. De mix is in plaats daarvan een blend van uitsluitend gemoute gerst van één distilleerderij.

De Schotse whisky liefhebbers beweren dat de single malt de beste whisky is die er verkrijgbaar is. Dit omdat het de originele smaak van de drank heeft zonder een vermenging van de verschillende variëteiten. Zij beschouwen de blended whisky vaak als een inferieure drank. De beste single malt whisky komt veelal uit Schotland, Japan en Ierland en is meestal redelijk kostbaar.

Wat is blended whisky?

Je kunt de statistieken echter niet tegenspreken. Van alle whisky die over de hele wereld geconsumeerd wordt, is 90% van blended whisky. De echte whisky kenners mogen dan wel beweren dat de single malts van een hogere kwaliteit dan de ‘blends’ zijn maar blended whisky kan net zo soepel en rijk van smaak zijn. Het is ook diverser, waardoor het een stuk makkelijker wordt om een merk te vinden dat aangenamer is voor jou. Alleen jouw eigen smaakpapillen kunnen jou precies vertellen wat jij echt prefereert. De slimste manier om dit te ontdekken is dus om dit zelf te proberen. 

Je zou zo een heel fijne single malt whisky kunnen ontdekken met een unieke eigen smaak die je nergens anders terug kunt vinden. Je kunt echter ook de voorkeur geven aan een vakkundig geblende whisky die een eigen wereld aan smaken samenbrengt.

Een ander onderscheid voor blended whisky is het mogelijke gebruik van andere granen dan gerst zoals rogge, tarwe of mais. Dit vormt tezamen het uiteindelijke smaakprofiel. Hier is uiteraard een heel ervaren meesterblender met een bijzonder goede neus en ontwikkelde smaakpapillen voor nodig. De blended whisky’s zijn veelal goedkoper dan de malt whisky’s, waardoor ze ideaal zijn voor het creëren van cocktails.