De beste whisky stokerijen in Ierland

De populariteit van Ierse whisky groeit wereldwijd en daar zijn veel redenen voor. De belangrijkste reden is dat de Ierse whisky een buitengewone zachte en minder rokerige smaak heeft dan de andere soorten whisky’s. Dit is een verschil dat met name door het distillatieproces veroorzaakt wordt. Want terwijl andere whisky’s twee keer worden gedistilleerd, wordt de Ierse whisky drie keer gedistilleerd.

Zelf een whisky distilleerderij in Ierland bezoeken

Mocht je ooit zelf, een bezoek aan Ierland brengen weet dan dat je hier dan ook nooit ver van een distilleerderij verwijderd bent. Aanschouw daar dan zelf hoe de Ieren dit bijzondere fluwelen drankje creëren. Vergeet niet om een bedrukte sleutelhanger als souvenir mee te nemen. Dit is een zeer leuk geschenk aan jezelf om zo de trip aan deze whiskymaker nog lang te heugen. Wat moet je allemaal weten en wat ga je tegenkomen?

Jameson is de bekendste maar niet de beste Ierse whisky

 Iedere whiskyfriend weet wel dat Jameson ‘s werelds leider in Ierse whisky is. Het verkoopt immers jaarlijks maar liefst 31 miljoen flessen whisky. Het is zo dan ook de op twee na grootste whisky stokerij ter wereld. Een rapport van de Irish Whiskey Association geeft aan dat er sinds december 2019 32 whiskystokerijen in Ierland actief zijn. Waarbij Jameson dan zeker wel de populairste Ierse whisky producent mag zijn, maar volgens de fijnproevers echt niet de beste distilleerderij van het land is.

Wat de Ierse whisky zo bijzonder maakt

Volgens dezelfde whisky kenners is de Ierse whisky zeker één van ‘s werelds beste whisky’s. Het wordt meestal van ongemoute gerst gemaakt, die veelal met graanwhisky wordt gemengd. Hoewel er voor de liefhebbers natuurlijk ook single malt whisky verkrijgbaar is.

Deze single malt Irish whisky heeft een uniek smaak karakter. Want het karakter van deze oude whisky wordt door de karamel smaken en de invloed van het gebruikte eikenhout onderscheiden. De Ieren weten dan ook zeker wel hoe ze een goede whisky moeten maken. De Old Bushmills distilleerderij die in Bushmills is gevestigd, is al sinds 1608 een distilleerderij.

Redbreast whisky: de favoriet?

Veel whisky liefhebbers zeggen dat de 15 jaar oude Redbreast zonder twijfel hun favoriete Ierse whisky is. Het is volgens deze fijnproevers fluweelzacht en fruitig en heeft ook net genoeg een eikenhout karakter plus smaak zonder hierbij te houtachtig te worden.

Maar ook de 12 jarige Redbreast whisky kun je met niets anders verwarren. Het is rijk van smaak en bevat vol gedroogd rood fruit. Het Redbreast merk is eigendom van de Irish Distillers. Die zijn niet alleen de eigenaar en exploitant van de Midleton whiskystokerij, maar ook de Jameson distilleerderij.

De Sexton single malt whisky

Een andere grote favoriet is de Sexton Irish single malt whisky, die in het hart van de noordkust van Ierland wordt gemaakt. Deze bijzondere single malt wordt door Proximo Spirits geproduceerd. Het is van 100% gemoute gerstemout gemaakt en wordt driemaal in koperen potten gedistilleerd.

Het brouwsel wordt daarna 4 jaar in Oloroso sherry vaten gerijpt. Dit zijn whiskyvaten die eerder in het bezit van het Spaanse Oloroso Sherry zijn geweest. Deze sherryvaten brengen tonen van honing en gedroogd fruit naar voren, die haar geroosterde afdronk daarbij benadrukken.

De Knappogue Castle 12 en 16 jaar oude single malt whisky

De 16 jaar oude Knappogue Castle, van Castle Brands Inc uit Quin in County Clare, is een andere zeer smaakvolle Ierse whisky. Het wordt minimaal 14 jaar in bourbon vaten gerijpt en de laatste 2 jaar ook in Oloroso sherry vaten afgewerkt. Met haar abrikozen, honing en geroosterde noten smaak, voelt het niet alleen heerlijk zacht en fluwelig in de mond aan. Maar biedt het zo ook een lange, aanhoudende afdronk. Dit luxe drankje verdient het daarom zeker om puur genoten te worden.

De goedkopere Knappogue Castle 12 whisky wordt voor een heldere en schone start ook driemaal in koperen ketels gedistilleerd. En vervolgens 12 jaar in bourbon vaten gerijpt. Het resultaat is een overheerlijke Ierse whisky met een genuanceerde smaak van appels en kaneel. Deze whisky is erg verfrissend en dus ideaal om puur ‘on the rocks’ of als basis in een cocktail in de zomermaanden te drinken.

Zo zal de ‘afdronk’ van dit bezoek aan Ierland verrijkt worden met de sublieme smaak van de Irish whisky die nog lang in de mond blijft hangen en nog veel langer in het geheugen.