Lijst van 10 bekende whiskymerken

Er is nog nooit een betere tijd geweest om een whiskyliefhebber te zijn. Deze veelal koperbruin gekleurde drank is nu populairder, diverser en vooral lekkerder dan ooit. Als jij dit heerlijke goedje al jaren drinkt, dan zit je dus wel goed. Maar als je net hebt besloten om jezelf voor het eerst in de wereld van de whisky te verdiepen, dan is het een geheel ander verhaal. Met zoveel verschillende whiskymerken die er momenteel beschikbaar zijn, kan het immers vrij lastig zijn om de beste te vinden. Onderstaand info over 10 bekende whiskymerken.

De populairste whisky’s

Uit gegevens die door het gerenommeerde handelsblad The Spirits Business zijn gedeeld, blijkt dat 1. Johnnie Walker wereldwijd het populairste whiskymerk is. Het blijkt dat dit fameuze merk in 2020 zelfs twee keer meer in vergelijking met de nummer twee heeft verkocht. Dit is namelijk 2. Ballantine’s, zijn naaste concurrent.

De whiskymerken 3. Grant’s, 4. William Lawson’s en 5. Chivas Regal staan op de volgende plaatsen. Dan volgen 6. Black & White en 7. William Peel. En 8. Label 5 plus 9. Dewar’s gaan qua whisky labels nek aan nek, en 10. J&B rondt deze top 10 compleet af.

Waarom Jack Daniel’s zo populair is

Jack Daniel’s is dus heel duidelijk de best verkochte whisky ter wereld. Maar aangezien het uit de Verenigde Staten komt, betekent dit dus niet dat het alsook de best verkochte Scotch is! De reden dat deze Jack Daniel’s whisky’s uit Tennessee zo populair zijn, komt vooral omdat ze zeer betaalbaar zijn. Dat geldt zelfs voor het hoogste prijssegment.

Jack Daniel’s Black Label, die ook wel als Old No. 7 of meer algemeen als JD of gewoon Jack bekend staat, is daarbij wellicht de best verkopende whisky ter wereld aller tijden. Het bestaat al meer dan 100 jaar! De Amerikaanse Jack Daniel’s mag dan met zo’n 13 miljoen kratten per jaar het best verkopende whiskymerk zijn, maar Schotland blijft ‘s werelds grootste whiskyproducent.

De echte Scotch

Ongeacht zijn regionale variaties, zijn er toch echt wel een aantal belangrijke criteria waaraan alle distilleerderijen zich moeten houden als ze de heuse titel Scotch willen verkrijgen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de echte Schotse whisky volgens de wet in Schotland zelf gedistilleerd en gerijpt moet worden! Er zijn vijf Schotse whiskyregio’s, namelijk Speyside, Highlands, Islay, Lowlands en Campbeltown.

Glenmorangie, Glenfiddich en Glenlivet zijn bekende single malt Scotch whisky’s. Volgens veel kenners is de Lagavulin 16 Years Islay Single Malt de beste (betaalbare) Scotch van 2021. Andere echt fijne Schotse whisky’s zijn volgens de liefhebbers de Balvenie 21 Year Old Port Wood, Highland Park 18 Year en de Macallan Fine Oak 21 Year. Deze heel bijzondere dranken worden zeker door vele ervaren whiskydrinkers over de hele wereld gekoesterd.