Uit wat voor glas drink je whisky het best en waarom?

Whisky, ook wel bekend als ‘de gouden nectar van Schotland’ of zelfs ‘levenswater’, is een drank die van rijke tradities en een nationale trots doordrenkt is. Van de glazen waarin je whisky drinkt wordt dus natuurlijk ook verwacht dat ze deze bijzondere drank waardig zijn.

Whisky vereist, in tegenstelling tot het drinken van bier en wijn, geen groot aantal glazen. Welk glas je voor whisky gebruikt, hangt veelal af van hoe je het wilt drinken: wil je het proeven, nippen of liever een shotje nemen?

Tulpglas en Glencairnglas

Als je een echte whisky fan bent, dan weet je wel dat de beste whiskyglazen een must zijn als je die rijke, zachte smaak ervan naar voren wilt brengen. De tulpvormige en Glencairnglazen beschikken over een ronde onderkant die smaller wordt en aan de bovenkant iets uitloopt. Het tulp (of copita) glas is oorspronkelijk uit Spanje afkomstig en werd traditioneel voor het proeven van sherry gebruikt.

Dit glas lijkt op een klein wijnglas en heeft een bolvormige basis met een smalle rand, waardoor het geweldig is voor het ruiken van whisky en andere donkere dranken. Wanneer je jouw whisky in deze glazen ronddraait, dan worden de aroma’s ervan rond de rand geconcentreerd. De sterke ethanoldampen worden dan ook aan de onderkant gesmoord, iets wat de algehele drink ervaring verbetert.

De Glencairn is waarschijnlijk het beste whiskyglas ter wereld. Dit whisky glas wordt vooral door professionals, kenners, liefhebbers, en iedereen die absoluut van whisky houdt gebruikt. De Glencairn whiskyglas is dan ook zeker een goede manier om ultiem van whisky te genieten. Het is in principe de moderne tegenhanger van het tulpglas, speciaal bedoeld om van het volle aroma en de smaak van gerijpte single malts te genieten.

Snifter of cordial glass

De zogenaamde snifter glazen staan ook wel bekend als cognacglazen, maar zijn tevens zeer geschikt voor het schenken en drinken van fijne whisky’s. Het bevat een vergelijkbare tulpvorm en een korte steel zoals de Glencairn die ook biedt. De bodem loopt echter, zonder naar binnen te buigen, van breder naar dunner.

Het aroma van de whisky verzamelt zich hoog in de kom van de snifter, waardoor de smaak versterkt wordt. Net zoals het tulp- en Glencairnglas is een snifter een prima glas voor als je een whisky drinkt die het zeker waard is om flink van te genieten.

Shotglas

Shotglaasjes variëren flink in vorm, maar bevatten meestal 30 tot 60 ml aan sterke drank, die in slechts één slok geconsumeerd kan worden. Zo’n shot van veelal goedkope whisky volgt vaak na het drinken van bijvoorbeeld een biertje. Je kunt als je het wenst ook wel aan een shotglas nippen.

Tumblerglas

Eén van de meest klassieke Scotch glazen die je kunt krijgen, is de whisky tumbler. Het is een kort, breed, cilindervormig glas met een dikke bodem. Dit type glas is geweldig als jij jouw whisky redelijk snel consumeert. Hoewel de bredere rand van een tumbler niet echt ideaal is om de whisky puur te drinken, is het wel perfect voor een whisky on the rocks of een cocktail op basis van whisky.

Een longdrinkglas is een hoge glazen tumbler die het meest voor cocktails gebruikt wordt die met ijs geserveerd wordt. De hoogte van zo’n soort glas is immers perfect om nog wat extra ingrediënten toe te voegen, zoals onder meer cola of citroensap.